Παλαιότερα (πριν το 2000) οι μεγάλες ιστοσελίδες είχαν πάντα μια σελίδα με το όνομα “Sitemap”. Σε αυτή τη σελίδα συνήθως ενσωμάτωναν μια λίστα με link προς όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας τους. Ακόμη και σήμερα πολλά site έχουν HTML sitemaps. Με τη διάδοση του ίντερνετ και την καθιέρωση των δυναμικών ιστοσελίδων όπως τα blogs, cms κλπ. τα sitemaps έχουν εξελιχθεί γιατί είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργούνται λίστες με το “χέρι” σε html.

Σήμερα τα sitemaps είναι XML αρχεία (αντί για HTML) και έχουν στόχο τις μηχανές αναζήτησης και όχι τους επισκέπτες της ιστοσελίδας (δείτε στο αγγλικό wikipedia για τα xml sitemap). Πολλοί αρχάριοι στο χώρο του ίντερνετ έχουν απορίες όπως: Τι είναι το sitemap; Χρειάζονται όλες οι ιστοσελίδες sitemap; Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι το XML Sitemap και γιατί είναι απαραίτητο για κάθε ιστοσελίδα και πως θα το προσθέσετε στο Google.

Τι είναι το XML sitemap;

Το sitemap (ή στα ελληνικά ο χάρτης ιστοτόπου) είναι μια λίστα που περιέχει όλες τις σελίδες μιας ιστοσελίδας. Το XML sitemap είναι ένας εύκολος τρόπος για τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να παρουσιάζουν στις μηχανές αναζήτησης όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας τους, έτσι ώστε να καταχωρηθούν. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες όπως το ποιες σελίδες είναι πιο σημαντικές και πόσο συχνά ανανεώνονται. Παρόλο που τα sitemap δε βοηθούν στο να ανεβείτε στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, βοηθούν όμως τρομερά στο να καταχωρούν οι μηχανές αναζήτησης γρήγορα τις νέες σελίδες σας και να τις εμφανίζουν στα αποτελέσματα τους.

 

Που χρειάζεται ο χάρτης ιστοτόπου;

Από άποψη SEO τα sitemaps είναι απαραίτητα για κάθε ιστοσελίδα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης όλες τις σελίδες σας και να καταχωρούν αμέσως τις νέες σελίδες της ιστοσελίδας σας (πχ νέα άρθρα, posts κλπ). Επίσης τα sitemaps είναι πολύ χρήσιμα για νέες ιστοσελίδες και blogs. Έρευνες δείχνουν πως τα XML sitemap βελτιώνουν μέχρι και 90% την ταχύτητα που οι μηχανές αναζήτησης θα βρουν νέες σελίδες σας και θα τις εμφανίσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Τέλος, για ιστοσελίδες όπως blogs που έχουν μεγάλο όγκο πληροφοριών και νέων άρθρων να δημοσιεύεται συνεχώς (πχ. αθλητικά site, blogs ενημέρωσης κλπ), με τη χρήση xml sitemaps είστε σίγουροι πως θα γίνουν index όλα τα άρθρα όσο το δυνατών πιο γρήγορα.

Όπως βλέπετε μπορεί τα sitemap να μην βελτιώνουν τη θέση σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά αυξάνουν την ορατότητα του site σας εξασφαλίζοντας πως εμφανίζονται όλες οι σελίδες της ιστοσελίδας σας.

Πως προσθέτουμε ένα xml sitemap στο Google;

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στο Google Webmaster Tools και να προσθέσετε την ιστοσελίδα σας (σε περίπτωση που δε το έχετε ήδη κάνει). Αφού την προσθέσετε θα πρέπει να επιβεβαιώσετε πως είστε ο ιδιοκτήτης αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους αλλά ο πιο εύκολος είναι μέσω του Google Analytics αν το χρησιμοποιείτε, αλλιώς θα πρέπει να επιλέξετε κάποια από τις εναλλακτικές μεθόδους που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα. Όπως και να έχει σε περίπτωση που δυσκολεύεστε μη διστάσετε να σχολιάσετε στο άρθρο.

 

Αφού τελειώσετε με την επικύρωση του ιστοτόπου σας θα δείτε διάφορες επιλογές και πληροφορίες στην αρχική σελίδα. Στο αριστερό μενού περιηγηθείτε στο Βελτιστοποιήση -> Χάρτες ιστοτόπου (νούμερο 1 στην εικόνα) και στη συνέχεια πατήστε στο κουμπί Προσθήκη / δοκιμή χάρτη ιστοτόπου (νούμερο 2 στην εικόνα). Εκεί θα πρέπει να πείτε στο Google που βρίσκεται στο xml sitemap της ιστοσελίδας σας.

 

Στη συνέχεια πατήστε στο Υποβολή χάρτη ιστοτόπου και είστε έτοιμοι! Αν έχετε δώσει το σωστό url στο βήμα 2 μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα δείτε το xml sitemap στην στήλη Χάρτες ιστοτόπων.

Να επισκέπτεστε το Google Webmaster Tools συχνά (το λιγότερο 1 φορά το μήνα, κατά προτίμηση 1 φορά την εβδομάδα). Εκεί θα βρείτε διάφορες πληροφορίες για την ιστοσελίδα σας (όπως Error 404 που βρίσκει το Google), προβλήματα με το xml sitemap κλπ. Είναι ένα πολύτιμο εργαλεία και απαραίτητο για όλους τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων.

Ελπίζω να καλύφθηκαν όλες οι βασικές απορίες που αφορούν τα xml sitemap και τη χρησιμότητα τους. Περιμένουμε σχόλια για απορίες ή εάν κάτι λείπει και θα θέλατε να το προσθέσουμε!

close button
slider-img