Bounce rate (ποσοστό εγκαταλείψεων)

Όπως έχουμε αναφέρει και στο άρθρο Google Analytics: Τρεις μετρήσεις που πρέπει να παρακολουθείτε! το bounce rate αποτελεί από τις σημαντικότερες μετρήσεις στατιστικών για μια ιστοσελίδα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων αγνοούν την ύπαρξη του ποσοστού εγκαταλείψεων πόσο μάλλον να το λαμβάνουν υπόψιν τους. Οπότε μην ανησυχείτε! Δεν είστε ο μόνος!

Στην συνέχεια θα μάθετε τι είναι το bounce rate και πως μπορείτε να το βελτιώσετε.

Τι είναι το bounce rate (ποσοστό εγκαταλείψεων)!

Όπως αναφέρει και ο τίτλος του, το ποσοστό εγκαταλείψεων είναι το ποσοστό των επισκεπτών που μπήκαν στην ιστοσελίδα σας και έφυγαν χωρίς να επισκεφτούν κάποια άλλη σελίδα. Πιο απλά… είναι το ποσοστό των χρηστών που διάβασαν μόνο μια σελίδα και στην συνέχεια αποχώρησαν από το site σας.

Γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει το ποσοστό εγκαταλείψεων.

Φυσικά αν η ιστοσελίδα σας αποτελείται από μία μόνο σελίδα τότε δε σας ενδιαφέρει το ποσοστό εγκαταλείψεων. Αν όμως διαθέτετε ένα site με πολλές σελίδες τότε το bounce rate είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να το λάβετε υπόψιν.

Αν το συνολικό ποσοστό εγκαταλείψεων για το site σας είναι για παράδειγμα 80%, μόνο το 20% των επισκεπτών σας είδαν κάποια άλλη σελίδα πέραν αυτής που επισκέφτηκαν αρχικά. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για την επιχείρησή σας και σίγουρα δείχνει πως κάτι δε λειτουργεί σωστά.

 

Πως θα μειώσετε το bounce rate (ποσοστό εγκαταλείψεων).

Αρχικά πρέπει να εντοπίσετε τους λόγους. Για να έχετε μια πιο καλή εικόνα θα πρέπει να συγκρίνετε το ποσοστό εγκαταλείψεων των νέων επισκεπτών με αυτό των επανερχόμενων.

Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πως συμπεριφέρονται οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Έτσι θα μπορείτε να βγάλετε και πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Για παράδειγμα αν οι νέοι επισκέπτες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό εγκαταλείψεων σημαίνει πως  το στήσιμο της ιστοσελίδα σας δεν είναι αρκετά ελκυστικό ώστε να κάνουν τους χρήστες να περιηγηθούν και στο υπόλοιπο site. Θα πρέπει ίσως να προσθέσετε μερικά ακόμη links μέσα στα κείμενα σας, η να βάλετε εικόνες-links γύρω από το κυρίως περιεχόμενο (header, sider bar κλπ.).

Αν πάλι οι επανερχόμενοι επισκέπτες έχουν πολύ μεγάλο bounce rate σε σχέση με τους νέους, τότε μάλλον θα πρέπει να ενημερώνετε πιο συχνά το site σας ή αν πρόκειται για ιστοσελίδα κάποιας επιχείρησης να προσθέσετε κάποιο blog σε αυτή. Υψηλό bounce rate στους επανερχόμενους επισκέπτες σημαίνει πως δε βρήκαν κάτι καινούριο που να τους ελκύσει το ενδιαφέρον.

Λόγοι που επηρεάζουν το ποσοστό εγκαταλείψεων (bounce rate)

  1.  Η σελίδα σας αργεί να φορτώσει (πάνω από 10 δευτερόλεπτα) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να εγκαταλείπουν.
  2. Τα εσωτερικά links της σελίδας σας δε δουλεύουν ή δεν υπάρχουν καθόλου εσωτερικά links (internal linking).
  3. Δεν προκαλείτε τους χρήστες να περιηγηθούν στο υπόλοιπο site σας. Για παράδειγμα υπάρχει έλλειψη σε μενού, σχετικά άρθρα/προϊόντα, κορυφαία άρθρα/προϊόντα κ.ο.κ.
  4. Το design της σελίδας σας δεν μοιάζει επαγγελματικό και δίνει την αίσθηση μιας ερασιτεχνικής σελίδας.
  5. Οι προσφορές σας δεν είναι σε εμφανή θέση με αποτέλεσμα να μην τραβάνε την προσοχή του χρήστη.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι μόνο κάποια δείγματα των συνηθέστερων λόγων που αυξάνουν το ποσοστό εγκαταλείψεων (bounce rate) σε μια ιστοσελίδα.

Διαβάστε περισσότερα για το ποσοστό εγκαταλείψεων από τον οδηγό της Google Analytics: Τι είναι το bounce rate (ποσοστό εγκαταλείψεων).

close button
slider-img