Είναι συνηθισμένο οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων να έχουν την εντύπωση πως καταχωρώντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες προϊόντα είναι από μόνο του αρκετό ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες από τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η βελτιστοποίηση SEO ενός e-shop είναι μια πολύ πιο δύσκολη και σύνθετη διαδικασία από ότι το SEO σε εταιρικές ιστοσελίδες ή μικρά blogs. Η ύπαρξη εκατοντάδων ή χιλιάδων προϊόντων και η σύνθετη κατηγοριοποίηση τους με βάση κατηγορίες, φίλτρα και ετικέτες δημιουργούν διαφορά προβλήματα που αφορούν το SEO.

Ας δούμε μερικά από τα πιο συχνά λάθη που συναντάμε σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων και αφορούν το SEO.

[big-ataka]Ζητήστε να κάνουμε μια onsite SEO ανάλυση στο site σας και να σας προτείνουμε αλλαγές[/big-ataka]

Προϊόντα χωρίς περιγραφή

Αυτό είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντάμε σε e-shops. Πολλές φορές η φωτογραφία μπορεί να μιλάει από μόνη της και να μην είναι απαραίτητη η περιγραφή ενός προϊόντος για να καταλάβει ο επισκέπτης τι βλέπει (αφού φαίνεται στη φωτογραφία) αλλά σίγουρα οι μηχανές αναζήτησης δε μπορούν να διαβάσουν τις φωτογραφίες! Μια αναλυτική περιγραφή του προϊόντος είναι απαραίτητη ώστε να ανέβει η σελίδα στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης.

Ένα ερώτημα που μπαίνει είναι το “Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η περιγραφή των προϊόντων;”

Μια καλή πρακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι να μετρήσετε περίπου όλες τις λέξεις που υπάρχουν σε μια σελίδα προϊόντος χωρίς περιγραφή (μενού, sidebar, footer κλπ.) και να φροντίσετε η περιγραφή σας να ξεπερνάει σε μέγεθος όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο που είναι ίδιο για όλες τις σελίδες. Έτσι πετυχαίνετε να υπάρχει μοναδικά γραμμένο περιεχόμενο για κάθε σελίδα του e-shop σας. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο αλλά είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε.

Φυσικά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως η περιγραφή θα πρέπει:

  • Να είναι αναλυτική και περιεκτική δίνοντας στους πελάτες σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται
  • Να μην είναι αντεγραμμένη από κάποια άλλη ιστοσελίδα. Ως γνωστόν οι μηχανές αναζήτησης λατρεύουν το μοναδικά γραμμένο περιεχόμενο!
  • Θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην κουράσει τον επισκέπτη και να μη χαλάει την αισθητική του site.

Χρήση της περιγραφής που έχουν οι κατασκευαστές του προϊόντος

Εάν θέλετε να κάνετε δυσχαιρένετε το SEO του e-shop σας, τότε δεν έχετε παρά να αντιγράψετε τις περιγραφές που δίνουν οι κατασκευαστές είτε στους καταλόγους τους είτε στην ιστοσελίδα τους. Έτσι θα γεμίσετε το e-shop σας με διπλότυπο περιεχόμενο με αποτέλεσμα οι μηχανές αναζήτησης να μην έχουν κανένα λόγο να σας εμφανίζουν ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι περιγραφές που δίνουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούνται από πολλές άλλες ιστοσελίδες που πουλάνε ή αναφέρονται σε αυτό το προϊόν. Φυσικά οι περισσότεροι την χρησιμοποιούν ως έχει με αποτέλεσμα η Google να βρίσκει το ίδιο κείμενο σε πάρα πολλά sites και στο δικό σας μαζί.

Ο κανόνας στο SEO είναι: να φιλοξενείτε πάντα μοναδικά γραμμένο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας, αλλιώς να μη το έχετε καθόλου. Η Google έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και το διπλότυπο περιεχόμενο πολύ σπάνια βρίσκεται στα πρώτα της αποτελέσματα.

Εάν έχετε χιλιάδες προϊόντα στο e-shop σας και δε μπορείτε να γράψετε περιγραφές για όλα, τότε θα πρέπει να απαγορέψετε από την Google να καταχωρεί αυτές τις σελίδες προϊόντων ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα στο site σας. Μια άλλη λύση που δεν προτείνεται είναι να αφήσετε τις περιγραφές κενές και να τις προσθέτετε ανά διαστήματα. Μπορεί να έχετε ένα, προσωρινά, άδειο e-shop αλλά πιστέψετε με είναι πολύ καλύτερα από το να βλέπει η Google διπλότυπο περιεχόμενο.

Έλλειψη ή μη χρήση Κριτικών (Reviews) στα προϊόντα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 70% των αγοραστών ψάχνουν για κριτικές προϊόντων όταν πρόκειται να αγοράσουν κάτι διαδικτυακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν  στα προϊόντα σας δεν υπάρχουν κριτικές τότε χάνετε ένα μεγάλο μέρος πελατών. Οι κριτικές στα προϊόντα σας προσφέρουν στο e-shop σας και άλλα πλεονεκτήματα που ίσως δεν είχατε σκεφτεί, όπως:

  • Οι κριτικές και τα σχόλια είναι πάντα ένα περιεχόμενο μοναδικά γραμμένο και πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά. Με αποτέλεσμα να βελτιώνουν το SEO της σελίδας.
  • Η δημοσίευση νέων κριτικών και σχολίων δίνει στη σελίδα ζωντάνια γιατί δημιουργείται νέο περιεχόμενο σε παλιές σελίδες. Αυτό είναι κάτι που το λατρεύει η Google.

Οι σελίδες προϊόντων δεν είναι βελτιστοποιημένες για αναζητήσεις

Πριν γράψετε τους τίτλους και τις περιγραφές των προϊόντων σας θα πρέπει να έχετε αποκτήσει μια πολύ καλή γνώση όσων αφορά τις λέξεις-κλειδιά και τις αναζητήσεις που γίνονται και αφορούν τα προϊόντα σας. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύετε να βελτιστοποιήσετε τις σελίδες σας για κάτι που κάνεις δε ψάχνει για αυτό. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος σε πολλά e-shop όπου έχουν μεγάλο αριθμό προϊόντων.

Μερικές συμβουλές που θα βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα σας:

  • Χρησιμοποιείστε στον τίτλο αριθμούς μοντέλων, εκδόσεις κλπ.
  • Προσθέστε στον τίτλο το όνομα της εταιρείας κατασκευής
  • Χρησιμοποιείστε alt tag στις φωτογραφίες
  • Μη γεμίζετε τη περιγραφή με λέξεις-κλειδιά. Η συχνή επανάληψη λέξεων-κλειδιά στην περιγραφή μόνο κακό μπορεί να κάνει στο SEO της σελίδας.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ iframes για να εμφανίσετε περιεχόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το on-page SEO δείτε το άρθρο [infographic] 10 onpage SEO συμβουλές.

Διπλότυποι τίτλοι στις σελίδες σας

Η ίδιοι τίτλοι σε διαφορετικές σελίδες είναι κάτι το συνηθισμένο για μεγάλες ιστοσελίδες και ειδικά στα e-shop. Ένας βασικός κανόνας για να είναι βελτιστοποιημένη η ιστοσελίδα σας είναι πως κάθε σελίδα θα πρέπει να έχει διαφορετικό τίτλο που θα περιγράφει το περιεχόμενο της. Μια καλή τακτική που μπορείτε να ακολουθείτε στο e-shop σας ώστε να έχετε μοναδικούς τίτλους σε κάθε σελίδα είναι να έχει την εξής μορφή το title: Μάρκα – Μοντέλο – Είδος

Δείτε πόσο όμορφα και σωστά χρησιμοποιεί τους τίτλους το γνωστό σε όλους μας Skroutz.gr, τα προϊόντα έχουν διαφορετικό τίτλο με βάση τα χαρακτηριστικά τους και η κατηγορία έχει επίσης έναν δικό της μοναδικό τίτλο.

Απουσία microdata και structured data

Τα μικροδεδομένα (microdata) ή αλλιώς structured data (δομημένα δεδομένα) είναι μια νέα σχετικά τεχνολογία σήμανσης δεδομένων. Με τη χρήση συγκεκριμένου κώδικα μπορείτε να δώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης και αυτές να διαβάζουν το e-shop σωστά.

Όπως βλέπετε στο πρώτο αποτέλεσμα υπάρχει μια όμορφη και σωστή κατηγοριοποίηση ( site > Υπολογιστές > Tablets, Αξεσουάρ > Tablets ), φαίνονται οι αξιολογήσεις που υπάρχουν όπως επίσης και η τιμή του προϊόντος. Στο δεύτερο αποτέλεσμα όπως βλέπετε υπάρχει απλά το url του προϊόντος. Φυσικά στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει ο επισκέπτης κλικ γιατί τα δεδομένα φαίνονται όμορφα και σωστά. Το μικροδεδομένα / δομημένα δεδομένα αυξάνουν σημαντικό το CTR (click through rate) και δίνουν στους χρήστες μια καλύτερη εικόνα σε αυτό που ψάχνουν. Επίσης βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να διαβάζουν καλύτερα το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και να εμφανίζουν τα σωστά προϊόντα στις αναζητήσεις των χρηστών.

[big-ataka]Ζητήστε μια προσφορά SEO για το e-shop σας[/big-ataka]

Επίλογος

Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε μπορεί να φαίνονται απλά αλλά σίγουρα στις περιπτώσεις μεγάλων e-shop δεν είναι! Οι τίτλοι όπως βλέπετε είναι το κύριο λάθος, είτε είναι διπλότυποι, είτε είναι άσχετοι με το περιεχόμενο (πχ: “Αρχική”, “Καλωσήρθατε” κλπ), είτε δεν είναι περιγραφικοί. Επίσης το περιεχόμενο είναι κάτι όπου αξίζει σίγουρα να επενδύσετε σε αυτό! Οι πλούσιες και σωστές περιγραφές δίνουν μια τεράστια ώθηση στο site σας και θα κάνετε τις μηχανές αναζήτησης να σας αγαπήσουν. Εάν προσθέσετε και τα μικροδεδομένα τότε να είστε σίγουροι πως οι αγάπη των μηχανών αναζήτησης προς το e-shop σας θα φτάσει τα μέγιστα! Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε από τώρα μια τεχνολογία που σε λίγα χρόνια θα είναι mainstream;

close button
slider-img