Το WordPress είναι μια πολύ δυνατή πλατφόρμα με μια μεγάλη κοινότητα χρηστών να την υποστηρίζει. Το WordPress είναι μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα για blogs  που επίσης μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα ολοκληρωμένο CMS ή ακόμη και eshop. Στη επίσημη σελίδα του WordPress μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν το WordPress.

Προσωπικά χρησιμοποιώ το wordpress για όλων των ειδών τις ιστοσελίδες και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος έχοντας βρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων CMS (όπως για παράδειγμα το Joomla) και φυσικά το προτείνω ανεπιφύλακτα για κάποιον που σκέφτεται να δημιουργήσει την δική του ιστοσελίδα είτε πρόκειται για ένα blog, για site με νέα, για την σελίδα κάποιας επιχείρησης. Το WordPress σίγουρα θα σας καλύψει! Εξάλλου και το MoserLX είναι στημένο αποκλειστικά σε WordPress.

Όπως και σε όλα τα CMS στο WordPress υπάρχουν plugins που θα σας βοηθήσουν να κάνετε διάφορες λειτουργίες εύκολα και γρήγορα. Έτσι και για το θέμα του WordPress SEO που θα εξετάσουμε θα κάνουμε και χρήση κάποιων plugins που θα κάνουν την ιστοσελίδα σας πιο φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης.

Ξεκινώντας με το WordPress SEO

1. Βελτιώνοντας την δομή των διευθύνσεων URL

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά το WordPress τότε ίσως γνωρίζετε τον όρο μόνιμοι σύνδεσμοι (ή αλλιώς permalinks). Τα permalinks είναι ουσιαστικά τα url που θα έχουν τα άρθρα σας. Το WordPress από προεπιλογή χρησιμοποιεί μόνιμους συνδέσμους που δεν είναι φιλικοί προς τις μηχανές αναζήτησης και έχουν την μορφή: site.com/?p=567. Φυσικά καλύτερο για το SEO της σελίδας σας θα ήταν για παράδειγμα το: site.com/titlos-toy-post

Ενώ η δομή των URL είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για κάποια CMS (πχ στο Joomla) , στο WordPress η αλλαγή σε SEO friendly urls είναι πανεύκολη! Αφού συνδεθείτε στο πάνελ διαχείρισης επιλέξτε στο μενού Ρυθμίσεις -> Μόνιμοι Σύνδεσμοι. Από εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε τα permalinks επιλέγοντας κάποιο από τα προτεινόμενα ή δημιουργώντας το δικό σας σύμφωνα με το Documentation του WordPress για τα Permalinks.

 

Προσοχή: Όταν αλλάζετε δομή των URL τότε τα παλιά δε θα δουλεύουν πλέον! Αυτό σημαίνει πως αν έχετε ήδη ένα site με αρκετά posts τότε οι παλιοί σύνδεσμοι θα δίνουν error 404 και θα πρέπει να δημιουργήσετε 301 redirects. Ωστόσο για αυτή τη περίπτωση υπάρχουν και έτοιμα plugins όπως το Change Permalink Helper.

Συμβουλή: Όταν δημιουργείτε ένα άρθρο καλό είναι να επεξεργάζεστε τον μόνιμο σύνδεσμο ώστε να περιέχει μόνο τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρει και αν θέλετε να τον μετατρέψετε σε greeklish πατώντας απλά το κουμπάκι επεξεργασία κάτω από τον τίτλο του άρθρου.

2. Κεφαλίδα H1 σε όλες τις σελίδες του WordPress

Πολλά θέματα (templates) έχουν αυτό το πρόβλημα, και δε χρησιμοποιούν κεφαλίδα h1 ή χρησιμοποιούν τον τίτλο του blog σας σε όλες τις σελίδες. Αυτό είναι λάθος, γιατί το Google δίνει μεγάλη βάση στην κεφαλίδα της κάθε σελίδας και ανάμεσα στα h1 tag θα πρέπει να είναι ο τίτλος πάντα ο τίτλος της εκάστοτε σελίδας και όχι ο  κεντρικός τίτλος του blog σε όλες. Αν δε γνωρίζετε από κώδικα php θα πρέπει να ζητήσετε από τον developer που έκανε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας τα εξής:

  • H1 κεφαλίδα με τον τίτλο του WordPress σας μόνο στην αρχική σελίδα
  • Κάθε σελίδα WordPress ή άρθρο θα πρέπει να έχει τον τίτλο ανάμεσα σε H1 tag
  • Στις σελίδες των κατηγοριών, ετικετών κλπ ο τίτλος τους θα πρέπει να δίνεται με την χρήση H1 header.

[success_t]Εάν δεν έχετε κάποιον να το κάνει για εσάς μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας ή εάν έχετε βασικές γνώσεις php και το προσπαθείτε μόνος σας και θέλετε καθοδήγηση μπορείτε να σχολιάσετε στο τέλος του άρθρου.[/success_t]

3. Ποια plugins βοηθούν στο WordPress SEO;

Σίγουρα το καλύτερο και πιο πλήρες plugin είναι το Yoast που πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση που κάνει το WordPress SEO μια απλή διαδικασία όσων αφορά τις ρυθμίσεις. Με το Yast θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας μιας και οι ρυθμίσεις που μας προσφέρει είναι πάρα πολλές. Ωστόσο όσοι θέλουν μπορούν ναι πειραματιστούν ως τότε.

Η ταχύτητα του site σας είναι πολύ σημαντική και έχει σημαντική επίδραση στο SEO. Γιαυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα plugins που θα βελτιώσουν την ταχύτητα σας όπως το W3 Total Cache.

Επίσης θα πρέπει να προσέξετε και τα spam σχόλια που θα δέχεστε σίγουρα. Για την προστασία του site σας προτείνουμε το Growmap Anti Spambot Plugin για τους αρχάριους ή το γνωστό επί πληρωμή Akismet που αποτελεί μια επαγγελματική λύση.

4. Βελτιστοποίηση των φωτογραφιών στο WordPress

Όλες οι σελίδες σας θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία φωτογραφία στον κορμό του κειμένου. Πολλοί δεν δίνουν σημασία στο να βελτιστοποιήσουν της φωτογραφίες τους για τις μηχανές αναζήτησης. Όταν προσθέτετε μια φωτογραφία σε ένα άρθρο θα πρέπει πάντα να συμπληρώνετε τα πεδία τίτλος, εναλλακτικό κείμενο, περιγραφή, λεζάντα χρησιμοποιώντας την λέξη κλειδί που αφορά το συγκεκριμένο άρθρο ή σελίδα.

5. Google Author και WordPress SEO

Εάν δε χρησιμοποιείτε το Google+, έχετε μείνει ήδη πολύ πίσω. Μη χάνετε χρόνο και ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε γιατί επηρεάζει την κατάταξη σας στο Google. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης σας δίνει την δυνατότητα να γίνετε επίσημα ο δημιουργός των άρθρων εμφανίζοντας τη φωτογραφία και το όνομα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

Για να το επιτύχετε αυτό αρκεί να έχετε προφίλ στο Google Plus και να προσθέσετε το links σας μαζί με το ?rel=author στο τέλος. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα συμπληρώνοντας σωστά το πεδίο Google+ στο προφίλ σας εάν χρησιμοποιείτε το Yoast WordPress SEO plugin.

5. Webmaster Tools και Google Analytics

Το Google Analytics είναι ένα από τα πολλά πολύτιμα εργαλεία που μας παρέχει η Google εντελώς δωρεάν. Με το Google Analytics μπορούν οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να παρακολουθούν στατιστικά επισκεψιμότητας και μέσα από την ερμηνεία τους να τις βελτιώνουν. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο σχετικό άρθρο, η εγκατάσταση του Google Analytics στο WordPress είναι πανεύκολη.

Επίσης όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση των Google Webmaster Tools και Bing Webmaster Tools. Σε αυτές τις σελίδες μπορείτε να δείτε πληροφορίες για την ιστοσελίδα σας όπως ποιες σελίδες σας έχουν βρει οι μηχανές αναζήτησης, με ποιες λέξεις κλειδιά εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης καθώς και σφάλματα που εντοπίζονται ώστε να τα διορθώσετε. Τα webmaster tools αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο για όσους θέλουν να κάνουν wordpress seo αλλά για όλους τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων.

Αντί επιλόγου…

Όπως βλέπετε το seo στο wordpress δεν είναι κάτι το δύσκολο χάρη στις λειτουργίες του πυρήνα του wordpress ή των πολλών plugins που δίνονται δωρεάν τα περισσότερα από αυτά. Φυσικά όπως γνωρίζετε η προώθηση ιστοσελίδων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία αλλά η πλατφόρμα του wordpress μας δίνει τα εργαλεία ώστε να ξεκινήσουμε από την πρώτη ημέρα με μια ιστοσελίδα φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης.

close button
slider-img