Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ασχολούνται με δύο πολύ σημαντικές μετρήσεις που είναι το γνωστό Google PageRank (θα το γράφουμε και ως PR) και το Domain Authority (DA). Και οι δύο αυτές μετρήσεις είναι στην ουσία μια βαθμολογία για το Domain σας που δείχνει πόσο “διάσημο” είναι στο ίντερνετ. Για να βγει αυτή η βαθμολογία χρησιμοποιούνται διάφορα στοιχεία όπως τα backlinks, οι διαμοιρασμοί για κοινωνικά δίκτυα κλπ. Ας τα δούμε όμως ένα – ένα.

Τι είναι το Google PageRank και ποια η σημασία του

Το PageRank πρωτοεμφανίστηκε από την Google το 2004. Πρόκειται για μια βαθμολογία της Google που δείχνει πόσο διαδεδομένα είναι ένα domain και όλα τα urls του. Πολλές φορές οι χρήστες μπερδεύονται και θεωρούν πως καλύτερο PR σημαίνει και καλύτερη κατάταξη στο Google, το οποίο δεν ισχύει – τουλάχιστον όχι όπως το φαντάζονται οι περισσότεροι. Για να αυξήσετε το PageRank της ιστοσελίδας σας δεν είναι κάτι το δύσκολο για να φτάσετε μέχρι το 1-2, από εκεί και πέρα χρειάζεται τρομερή προσπάθεια και ιδιαίτερα μετά το 5 είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το μέγιστο είναι το 10, μιλάμε δηλαδή για μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 10.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για δείτε το PageRank της ιστοσελίδας σας, όπως για παράδειγμα το http://www.prchecker.info. Δείτε και το άρθρο με τις seo επεκτάσεις για τον Chrome για να έχετε έναν PR checker στον browser σας και να το βλέπετε εύκολα, γρήγορα και αυτόματα.

Τι είναι το Domain Authority

Στο άρθρο μας για το Domain Authority περιγράφεται αναλυτικά τι είναι και πως λειτουργεί. Είναι παρόμοιο με το PR αλλά πιο εμπλουτισμένο. Για το DA λαμβάνονται και άλλοι παράγοντες εκτός από τα backlinks, όπως το πόσο διάσημο είναι το domain στα κοινωνικά δίκτυα, αν το περιεχόμενο του είναι μοναδικό και σε τι ποσοστό κλπ. Όπως έχουμε αναφέρει το DA μας παρέχετε από το SEOMoz και μπορούμε να το ελέγχουμε μέσω του OpenSiteExplorer. Για να αυξήσετε το Domain Authority θα πρέπει να δημιουργήσετε περισσότερα backlinks, να δώσετε κοινωνικά σήματα από social media και να φιλοξενείτε ποιοτικό και μοναδικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Το DA έχει κλίμακα από το 0 έως το 100.

Domain Authority ή PageRank;

Είδαμε (εν συντομία) τι είναι το καθένα και όπως θα διαπιστώσατε δε διαφέρουν και πολύ. Το DA είναι η αλήθεια πως φαίνεται πιο εξελιγμένο αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως υπερτερεί του PR (μη ξεχνάμε πως είναι της Googleμ και αυτή ορίζει τους κανόνες). Όπως αναφέραμε και πιο πάνω υψηλό DA και PR δεν σημαίνει και καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Και τα δύο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ως δείγματα για το πως πάει το SEO σας. Όσο πιο μεγάλο Domain Authoriy και PageRank έχετε, σε τόσο καλύτερο δρόμο βρίσκεστε και αξίζει να συνεχίσετε τη προσπάθεια σας. Εξάλλου και τα δύο θέλουν πολύ χρόνο και υπομονή για να αυξηθούν.

Τέλος, να θυμάστε πως ιστοσελίδες με υψηλό PR και DA είναι μια καλή πηγή για backlinks. Πριν σχολιάσετε για παράδειγμα σε ένα blog, καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στο PR και DA, όσο υψηλότερα, τόσο καλύτερα. Αρκεί ο σύνδεσμος που θα δημιουργήσετε να μην είναι No-follow. Ο όρος no-follow σημαίνει – εν συντομία – πως δε κερδίζετε από τίποτε όσον αφορά το PR/DA.

close button
slider-img