Είπα λοιπόν να γράψω για το SEO. Το SEO δεν είναι κάτι μαγικό, το SEO είναι η μαγεία του «άγνωστου», μιας και κανείς μας δεν γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης. Αυτό που κάνουμε είναι να ερμηνεύουμε τα δείγματα και καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

Για κάποιον αρχάριο ίσως αυτά να φαίνονται βουνό και έτσι σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα παραθέτω δέκα ενέργειες που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε σε ένα site.

1. Συμπληρώστε σωστά τα meta tags

Τα meta-tags που αφορούν το SEO είναι: title, description, keywords. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης αγνοούν το keyword meta-tag αλλά εγώ επιμένω να χρησιμοποιώ για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως μέσω των keywords μπορώ και οργανώνω καλύτερα τα sites μου, εξάλλου οτιδήποτε δεν επηρεάζει αρνητικά το SEO της σελίδας σας δε θα πρέπει να το αγνοείτε μιας και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Πάντα να χρησιμοποιείτε το title meta-tag και προσπαθήστε το title να περιλαμβάνει και το βασικό keyword της συγκεκριμένης σελίδας.  Απαραίτητη είναι και η χρήση του description meta-tag, το google θα το χρησιμοποιήσει σαν περίληψη για την σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζει. Να θυμάστε πως το description και το title meta-tag αφορούν εκτός από το SEO και τους πιθανούς επισκέπτες ας.

Αυτά θα είναι τα πρώτα που θα διαβάσουν πριν επισκεφτούν την σελίδα σας. Οπότε εκτός από πλούσια σε keywords θα πρέπει να είναι και έξυπνα γραμμένα με τρόπο που θα «τραβήξουν τον επισκέπτη και δίνοντάς του μια εικόνα για το πρόκειται να διαβάσει.

2. Δημιουργείστε ποιοτικό περιεχόμενο

Ένας από τους λόγους ύπαρξης του ίντερνετ είναι για να βρίσκουν οι χρήστες τις πληροφορίες που θέλουν. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους χρήστες και να τους ικανοποιεί στο θέμα που ψάχνουν. Μην αντιγράφετε άλλες ιστοσελίδες, αν βρείτε κάπου μια χρήσιμη πληροφορίες και θέλετε να την μοιραστείτε με τους χρήστες σας γράψτε ένα δικό σας κείμενο για αυτό το θέμα.

Αν τα κείμενα σας είναι χαμηλής ποιότητας ή δεν προσφέρουν στους χρήστες αυτά που ψάχνουν αυτοί απλά θα φύγουν! Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβει κάποιος το πόσο σημαντικό είναι ένας χρήστης να διαβάζει ωραία και ενδιαφέροντα κείμενα σε μια ιστοσελίδα.

3. Χρησιμοποιείστε σωστά τις λέξεις-κλειδιά σε κάθε σελίδα του site σας

Οι λέξεις-κλειδιά θα πρέπει να επαναλαμβάνονται με σωστό τρόπο μέσα στην σελίδα σας. Αποφύγετε το keyword spam ή αλλιώς keyword stuffing. Προσπαθήστε να έχετε 2% πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών στην κάθε σελίδα σας όταν αυτό είναι δυνατόν! Πότε μη θυσιάζετε την ποιότητα του κειμένου σας για ένα καλύτερο keyword density (πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών). Χρησιμοποιείτε header tags (h1, h2, h3 κλπ.) και τα bold, italic λέξεις.

4. Βεβαιωθείτε πως το αρχείο .htaccess είναι σωστό και δεν λειτουργεί εναντίον σας

Το .htaccess αρχείο θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένο ώστε να μην λειτουργεί αρνητικά με το SEO σας. Για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε 301 redirect για σελίδες που άλλαξε το url τους. Επίσης καλό είναι το site σας να «φαίνεται» με έναν μόνο τρόπο, οπότε βάλτε ένα 301 redirect ώστε τα www requests να γίνονται non-www ή το αντίστροφο, αναλόγως αν θέλετε η ιστοσελίδα σας να φαίνεται με www μπροστά ή όχι.

Σημείωση: Το .htaccess χρησιμοποιείται μόνο σε Apache servers

5. Δημιουργείστε ένα σωστό robots.txt αρχείο

Στο robots.txt αρχείο δίνετε οδηγίες προς τα robots των μηχανών αναζήτησης. Μπορείτε να ορίσετε που θα έχουν πρόσβαση τα bots και που όχι, να τους δώσετε οδηγίες τα το που είναι το sitemap.xml της ιστοσελίδας σας, να ορίσετε δική σας 404 σελίδα και άλλα πολλά. Με λίγη αναζήτηση στο google θα βρείτε πολλές πληροφορίες το αρχείο robots.txt

6. Δημιουργείστε sitemap για την ιστοσελίδα σας

Το sitemap περιέχει όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας σας και βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης στο να εντοπίζουν και να οργανώνουν καλύτερα της ιστοσελίδα σας. Γιαυτό άλλωστε και ονομάζεται χάρτης ιστοτόπου (sitemap).

7. Χρησιμοποιείστε προγράμματα ανάλυσης επισκεψιμότητας

Υπάρχουν πολλά προγράμματα σας δίνουν στοιχεία για τους επισκέπτες της ιστοσελίδα σας. Δοκιμάστε τα, και επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα. Τα δικά μου αγαπημένα είναι το Google Analytics και το Google Webmaster Tools καθώς και μερικά ακόμη επί πληρωμή.

8. Χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά στο anchor text

Όποτε είναι δυνατό για τα backlinks σας να χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά στο achor text του link. Ποτέ με το παρακάνετε με τα backlink σας, να θυμάστε πως η δημιουργία backlinks από εσάς για το site σας είναι η εξομοίωση της φυσικής πορείας που ακολουθείται καθώς μια ιστοσελίδα μεγαλώνει.

9. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια anchor text

Κάντε εναλλαγές στα anchor text, χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο λέξεις-κλειδιά (αλλά πάντα μια μεγάλη πληθώρα λέξεων) και προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τα backlinks σας ακόμη και με «άσχετες» με το περιεχόμενο λέξεις όπως «πατήστε εδώ», «εδώ για περισσότερες πληροφορίες» κλπ. Να θυμάστε τα backlinks σας πρέπει να δείχνουν φυσιολογικά!

10. Make a plan, stick to your plan, never give up

Ποτέ μην σταματάτε ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν έρθουν όσο γρήγορα ή στο βαθμό που τα περιμένατε. Λάθη θα γίνουν πολλά, αλλά το κλειδί την επιτυχίας είναι η γνώση και η επιμονή! Δημιουργείστε ένα καθημερινό πλάνο δουλειάς για της ιστοσελίδα σας, και ακολουθείστε το. Κάντε αναπροσαρμογές όποτε το κρίνετε απαραίτητο αλλά ποτέ μην τα παρατάτε! Υπάρχει μια πολύ γνωστή φράση στα SEO διαδικτυακά στέκια που λέει «Make a plan, stick to your plan, never give up».

Αυτά ήταν λοιπόν 10 βασικά που θα πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε ασχολείται ή έχει σκοπό να ασχοληθεί με SEO τεχνικές. SEO tips για αρχάριους τέλος!

close button
slider-img