Τα τελευταία χρόνια το blogging έχει γίνει της μόδας και όλο και περισσότεροι δημιουργούν blogs με σκοπό το κέρδος ή την διασκέδαση. Καθημερινά βλέπουμε κυριολεκτικά να ξεφυτρώνουν blogs που ευελπιστούν να πάρουν κι αυτά το μερίδιο τους στην τεράστια πίτα του ίντερνετ. Πολλά από αυτά γεμάτα με διαφημίσεις και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ή με μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Κάποιοι μπλογκάρουν και το κάνουν για διασκέδαση ή για να μοιραστούν την γνώση και τις απόψεις τους και κάποιοι άλλοι bloggers είναι στον χώρο για καθαρά λόγους μάρκετινγκ, ευελπιστώντας να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα ή ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά τους. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι bloggers.
1. Επιλέγουν δωρεάν hosting για το blog τους
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στην αρχή. Επενδύουν τον χρόνο και όλες τις προσπάθειες τους σε μία δωρεάν υπηρεσία με αποτέλεσμα σύντομα να το μετανιώσουν. Πως περιμένετε να βγάλετε χρήματα από το blog σας όταν δεν είστε διατεθειμένοι να αγοράσετε ένα domain και ένα πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδων; Οι περισσότεροι στην αρχή αγνοούν πώς αργότερα η μετάβαση σε δικό τους domain θα τους κοστίσει σε επισκεψιμότητα, ενώ με ένα ελάχιστο κόστος θα μπορούσαν να είχαν το blog τους σε δικό τους domain και hosting από το ξεκίνημα του.
2. Γράφουν για οποιοδήποτε και κάθε θέμα
Πολλές φορές οι νέοι bloggers προσπαθούν να καλύψουν πολλά θέματα με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν. Δεν είναι εύκολο να καλυφθούν πολλά θέματα μαζί από ένα μόνο άτομο. Η καλύτερη επιλογή είναι να εξειδικεύσετε το blog σας και να γράφετε μόνο για ένα θέμα. Είναι αποδεδειγμένο πως οι ιστοσελίδες με συγκεκριμένη θεματολογία έχουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση από εκείνες που είναι πιο γενικού περιεχομένου. Κάντε μια καλή αναζήτηση για τον τομέα που σας ενδιαφέρει και επιλέξτε ένα μόνο θέμα που θα ασχολείστε στην αρχή, με τον καιρό μπορείτε να επεκταθείτε σιγά σιγά.
3. Άρθρα κενά χωρίς φωτογραφίες και βίντεο
Οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν τις φωτογραφίες και κατατάσσουν υψηλότερα άρθρα που χρησιμοποιούν εκτός από κείμενο και φωτογραφίες ή/και βίντεο. Επίσης μέσω των φωτογραφιών μπορείτε να έχετε επιπλέον επισκέπτες γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν το Google Image Search για να βρουν φωτογραφίες που τους ενδιαφέρουν. Ευκαιρία να τους κάνετε επισκέπτες σας!
4. Υπερφορτωμένες σελίδες και αργές
Συνήθως οι περισσότεροι αρχάριοι bloggers φορτώνουν τη σελίδα τους με διάφορα widgets και εφέ με αποτέλεσμα να γίνονται αργές και να καθυστερούν χαρακτηριστικά. Εκτός από την ταχύτητα αυτές οι σελίδες είναι προβληματικές και σε θέματα λειτουργικότητας γιατί πολλοί χρήστες σας επισκέπτονται από παλιούς υπολογιστές με αποτέλεσμα να “κολλάνε”.
Να είστε σίγουροι πως όταν οι σελίδα σας αργεί ή “κολλάει” τον browser του χρήστη, τότε αυτός δε πρόκειται να σας επισκεφτεί ξανά. Επιπλέον η ταχύτητα του site σας έχει επίπτωση και στην κατάταξη σας στο Google, τα γρηγορότερα sites τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Επίσης πολλοί γεμίζουν το blog τους με διαφημίσεις και το υπερφορτώνουν. Αυτό είναι μια τελείως λάθος τακτική, γιατί οι πολλές διαφημίσεις είναι ενοχλητικές και έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κρατήστε τις διαφημίσεις σε χαμηλά επίπεδα και να είστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα αργά ή γρήγορα θα έρθουν!
5. Διπλότυπο περιεχόμενο
Ίσως το πιο σημαντικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στην αρχή. Πάνω στην ορμή για όλο και περισσότερες δημοσιεύσεις οι περισσότεροι νέοι bloggers καταλήγουν να φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους σχεδόν μόνο αναδημοσιεύσεις από άλλα blogs ή sites. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος για το SEO της ιστοσελίδας του.
Σε περίπτωση που βρείτε κάποιο ωραίο άρθρο σε κάποιο άλλο blog μπορείτε να το αναδημοσίευσετε αλλά το καλύτερο για το blog σας είναι να γράψετε ένα δικό σας κείμενο με το ίδιο θέμα και βάζοντας στο τέλος την πηγή με ενεργό link. Όσο λιγότερο διπλότυπο περιεχόμενο φιλοξενείτε στην ιστοσελίδα σας, τόσο καλύτερα για το SEO της.
Αυτά λοιπόν είναι τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι bloggers στην αρχή. Ωστόσο αυτά τα λάθη δε προκαλούν μόνιμη ζημιά, μπορείτε μέσα από την εμπειρία σας να τα βελτιώσετε και να δημιουργήσετε ένα πετυχημένο blog.