Update: Ο οδηγός ενημερώθηκε για το 2016

Θέλετε να επεκτείνετε την επιχείρηση σας στα κοινωνικά δίκτυα και δε ξέρετε πως; Δεν μπορείτε να σηκώσετε το οικονομικό βάρος για να φτιάξετε μια ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας και σκέφτεστε να ξεκινήσετε από το Facebook; Έχετε μια επιχείρηση και δεν έχετε σελίδα στο Facebook; Ασχολείστε με την προώθηση ιστοσελίδων και θέλετε να επεκταθείτε στα κοινωνικά δίκτυα;

Τότε αυτός ο οδηγός είναι για εσάς! Για αρχάριους και όχι μόνο που θέλουν να επεκταθούν στο Facebook που αριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο μέλη παγκοσμίως.

Οδηγός για αρχάριους Facebook για μικρές επιχειρήσεις

Σε αυτό τον οδηγό θα καλύψουμε:

  1. Τι είναι το προφίλ, η ομάδα και η σελίδα στο Facebook (και ποιο θα πρέπει να επιλέξετε)
  2. Πως θα δημιουργήσετε μια σελίδα για επιχειρήσεις στο Facebook
  3. Ορολογία του Facebook
  4. Πως θα προσελκύσετε άτομα στην σελίδα σας
  5. Εργαλεία για να διαχειρίζεστε απλά και εύκολα σελίδες στο Facebook μέσω του κινητού σας

Τι είναι το προφίλ, η ομάδα και η σελίδα στο Facebook

Το να κατανοήσετε αυτές τις 3εις έννοιες και την χρησιμότητα τους είναι πολύ σημαντικό να γίνει πριν ξεκινήσετε.

Ο προσωπικός λογαριασμός στο Facebook (προφίλ) είναι απαραίτητος για όλους. Σε περίπτωση που είστε ήδη μέλος του Facebook τότε γνωρίζετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αλλιώς, κατά την εγγραφή σας στο κοινωνικό δίκτυο θα δημιουργηθεί ένας προσωπικός λογαριασμός με τα στοιχεία που δηλώσατε. Το Facebook προφίλ είναι προσωπικός λογαριασμός και θα πρέπει να αναφέρετε σε πραγματικά άτομα, δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες του Facebook να χρησιμοποιείτε το όνομα της επιχείρησής σας ή οτιδήποτε άλλο.

Πολλοί επαγγελματίες δημιουργούν προσωπικούς λογαριασμούς με το όνομα της επιχείρησής τους. Αυτό είναι λάθος και δεν συνίσταται! Οποιαδήποτε στιγμή οι ανταγωνιστές σας μπορούν να καταγγείλουν αυτόν τον λογαριασμό ως “ψεύτικο” και το Facebook να τον απενεργοποιήσει, καταστρέφοντας μέσα σε λίγα λεπτά τους κόπους χρόνων.

Η ομάδα Facebook είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να συζητούν χωρίς να είναι “φίλοι” μεταξύ τους. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομάδα με θέμα τον τομέα που δραστηριοποιείται η επιχείρηση σας και να συζητάτε μαζί με άλλους και εμμέσως να διαφημίζεστε. Οι ομάδες στο Facebook έχουν το θετικό πως όσοι είναι μέλη τους μπορούν να προσθέτους και άλλους φίλους τους (χωρίς να τους ρωτήσουν) και επίσης οι νέες δημοσιεύσεις στην ομάδα έρχονται σαν ειδοποιήσεις στα μέλη της (by default).

Αυτό βοηθάει στην αρχή ώστε να γίνετε γνωστός και να αρχίσετε να επικοινωνείτε με άλλους ανθρώπους. Θα δούμε όμως παρακάτω γιατί η ομάδα στο Facebook δεν είναι το ιδανικό για την ιστοσελίδα σας.

Η σελίδα Facebook είναι αυτό ακριβώς που προορίζεται για εσάς. Εδώ οι επιχειρήσεις (και όχι μόνο) μπορούν να δημιουργήσουν μια επαγγελματική σελίδα ώστε να προωθούν τις υπηρεσίες, το προϊόντα ή ακόμη και τον εαυτό τους. Στις σελίδες του Facebook θα βρείτε τα πάντα, όπως αθλητές, διασημότητες, επαγγελματίες, χομπίστες, καλλιτέχνες, επιχειρήσεις, ιστοσελίδες, blogs και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Facebook group / ομάδα ή Facebook fanpage / σελίδα;

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή η ομάδες στο Facebook έχουν πολύ καλή απόδοση και είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να προσελκύσετε και άλλους ανθρώπους και να έρθετε σε επικοινωνία μαζί τους. Οι σελίδες στο Facebook είναι όμως το ιδανικό αν και η αρχή είναι δύσκολη μέχρι να αποκτήσετε αρκετά “likes” στην σελίδα σας. Γιατί μακροπρόθεσμα οι σελίδες είναι πολύ καλύτερες από τις ομάδες;  Να μερικοί λόγοι:

  • Οι σελίδες δίνουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να προσθέσετε στο site σας. Για παράδειγμα το like box.
  • Στις σελίδες Facebook μπορείτε να προσθέσετε εφαρμογές ώστε να ενημερώνετε τους επισκέπτες σας, να δίνετε προσφορές κ.α.
  • Οι ομάδες έχουν πολύ χαμηλή απόδοση στο να προσελκύουν νέα μέλη από ότι οι σελίδες, επίσης είναι πολύ ενοχλητικό για τους χρήστες να τους προσθέτουν σε διάφορες ομάδες και σίγουρα δε θα θέλατε να μιλούν αρνητικά για εσάς.
  • Οι σελίδες στο Facebook είναι ειδικά κατασκευασμένες για να προωθούν επαγγελματίες τη δουλειά τους.

Η πρόταση μας είναι πως θα πρέπει στην αρχή να ξεκινήσετε μαζί μια ομάδα και μια σελίδα για επιχειρήσεις στο Facebook. Και σιγά σιγά να δίνετε περισσότερη βαρύτητα στην σελίδα και να την προωθείτε ακόμη και μέσω της ομάδας. Για να δούμε όμως πως δημιουργούμε μια σελίδα για επιχειρήσεις στο Facebook.

Πως δημιουργώ σελίδα για επιχειρήσεις στο Facebook

Η δημιουργία μιας σελίδας επιχείρησης στο Facebook διαρκεί μόνο μερικά λεπτά και είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας λογαριασμός Facebook και να είστε συνδεδεμένοι σε αυτόν.

Ξεκινήστε πατώντας στο δημιουργία σελίδας Facebook και θα πρέπει να δείτε μια σελίδα όπως στην παρακάτω εικόνα:

 

Όπως βλέπετε έχετε 6 κεντρικές κατηγορίες με πολλές υποκατηγορίες η καθεμία. Συνήθως η κατηγορία Τοπική επιχείρηση ή τοποθεσία σας καλύπτει αν πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση. Για online επιχειρήσεις ή εταιρείες με πάνω από ένα κατάστημα τότε μια εκ των “Εταιρεία, επιχείρηση ή οργανισμός” ή “Εμπορική επωνυμία ή προϊόν” θα σας καλύψει. Όπως και να έχει ρίξτε μια ματιά σε όλες τις επιλογές και βρείτε αυτή που περιγράφει καλύτερα το είδος της επιχείρησης σας.

Αφού λοιπόν συμπληρώσετε τα πρώτα στοιχεία που θα σας ζητηθούν (μπορείτε να τα προσθέσετε ή να τα αλλάξετε και αργότερα), μετά θα χρειαστεί να ανεβάσετε μια φωτογραφία με το λογότυπο σας, να συμπληρώσετε μια σύντομη περιγραφή και τέλος να επιλέξετε ένα σύντομο όνομα για την σελίδα Facebook της επιχείρησης σας (αυτό ουσιαστικά είναι το url: facebook.com/onoma).

Καλό είναι αμέσως μετά την δημιουργία της Fanpage να κρύψετε την σελίδα σας μέχρι να έχει πάρει την μορφή που θέλετε. Για να το κάνετε αυτό θα πάτε στο Ρυθμίσεις -> Γενικά και να επιλέξετε Κατάργηση δημοσίευσης Σελίδας και Αποθήκευση αλλαγών (μόνο οι διαχειριστές θα μπορούν να τη δουν).

 

Το όνομα της σελίδα σας είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτείτε αρκετά γιατί μόλις οι σελίδα συγκεντρώσει 100 “μου αρέσει” τότε αυτό κλειδώνει και δε μπορεί να αλλάξει! Σίγουρα από άποψη εμφάνισης το καλύτερο είναι να έχετε μόνο το όνομα της επιχείρησης σας αλλά εάν δεν έχετε κάποιο ισχυρό brand τότε είναι καλύτερα να συμπεριλάβετε και 2 λόγια για αυτή ώστε να μπορούν να σας εντοπίσουν εύκολα. Για παράδειγμα το “ΟΝΟΜΑ” είναι πολύ λιγότερο περιγραφικό από το “ΟΝΟΜΑ – Χειροποίητα Κοσμήματα και Δημιουργίες”.  Βρείτε κάτι έξυπνο και περιγραφικό ώστε να μπορούν να σας βρουν και αυτοί που δε γνωρίζουν την δουλειά σας!

Στην περιγραφή να είστε σύντομοι και να έχετε πάντα ένα link προς την ιστοσελίδα της επιχείρησης σας (εάν υπάρχει φυσικά). Όταν είστε έτοιμη και αφού προσθέσετε και μερικές δημοσιεύσεις μπορείτε να δημοσιοποιήσετε και πάλι την σελίδα σας.

Η ορολογία του Facebook που θα πρέπει να γνωρίζετε

Εάν είστε αρχάριος χρήστης σίγουρα θα τα βρείτε σκούρα στην αρχή. Εάν δε θέλετε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία στο Social Media Marketing τότε θα πρέπει αρχικά να μάθετε την βασική ορολογία του Facebook.

Με τον όρο “τοίχος” ή “χρονολόγιο” ή “wall” εννοούμε τον χώρο που φαίνονται όλες οι δημοσιεύσεις σας (είτε ως χρήστης είτε ως σελίδα). Τα like (ή μου αρέσει) σημαίνει πως κάποιος ακολουθεί την σελίδα της επιχείρησης σας στο Facebook και οτιδήποτε δημοσιεύετε στο χρονολόγιο της θα το βλέπει στην σελίδα ενημερώσεων. Αυτό είναι αρχικά το ζητούμενο, να αυξήσετε τα like της σελίδα σας.

Οι σελίδες στο Facebook μοιάζουν με τα προφίλ. Μπορείτε να δημοσιεύετε κείμενα, φωτογραφίες, συνδέσμους, ερωτήσεις κλπ όπως ακριβώς κάνετε και μέσα από το προσωπικό σας προφίλ.

Πως θα αυξήσετε τα like της σελίδας σας

Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπάκι που θα δώσει χιλιάδες likes σε μια μέρα. Να θυμάστε πως η προσωπική επικοινωνία είναι το παν σε ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook. Να συμπεριφέρεστε σαν “άνθρωποι προς ανθρώπους” στην σελίδα σας και όχι σαν “εταιρεία προς πελάτες”. Να κάνετε δημοσιεύσεις συχνά για θέματα που αφορούν το αντικείμενο που ασχολείστε και όχι μόνο δημοσιεύσεις που διαφημίζουν την εταιρεία σας. Το Facebook για επιχειρήσεις είναι ο ιδανικός τόπος να έρθετε σε επικοινωνία με ανθρώπους που τους ενδιαφέρει αυτό που κάνετε.

Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο ενεργή σελίδα και έτσι θα αυξήσετε τα likes της σελίδα σας στο Facebook. Στην αρχή καλό είναι να προσκαλέσετε τους φίλους σας να κάνουν Like ώστε να ξεκινήσετε σιγά σιγά να έχετε κάποια πρώτη απήχηση. Επίσης εάν έχετε ένα ενεργό προσωπικό προφίλ μπορείτε να προωθείτε την fanpage σας από εκεί.

[big-ataka]Διαφημίστε την επιχείρηση σας στο Facebook[/big-ataka]

Facebook Pages Manager  για Android και Iphone

Η ταχύτητα και οι αμεσότητα είναι πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τους διαχειριστές σελίδων στο Facebook. Το να απαντάτε γρήγορα σε ερωτήσεις ή σχόλια που κάνουν διάφοροι χρήστες στην fanpage της επιχείρησης σας βοηθάει να δείχνει πιο ζωντανή η σελίδα σας.

Πρόσφατα το Facebook δημιούργησε μια εφαρμογή αποκλειστικά για διαχειριστές σελίδων. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Facebook Page Manager αν έχετε Android κινητό / tablet ή αντίστοιχα Iphone / Ipad.

 

Facebook για επιχειρήσεις, ο επίλογος

Όπως είδατε το να δημιουργήσετε μια σελίδα για επιχειρήσεις στο Facebook δεν είναι και τόσο πολύπλοκη διαδικασία, πόσο μάλλον εάν είστε εξοικειωμένοι με το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο.

Εάν πάλι είστε νέος χρήστης αφιερώστε λίγο χρόνο σε αυτό, επικοινωνήστε με άλλους χρήστες και μέσα σε λίγο καιρό θα σας φαίνεται οικείο και εύχρηστο. Να θυμάστε πως οι σελίδες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα προφίλ χρηστών, απλά αντί για φίλους έχουν “likes”.

Επίσης δείτε τι κάνουν άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με την δική σας, παρατηρείστε τους και μάθετε μέσα από αυτούς. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε και ένα δίαυλο επικοινωνίας σχολιάζοντας τις δημοσιεύσεις τους. Έτσι θα φαίνεται και η δική σας σελίδα στους χρήστες και αυτό σίγουρα θα προσελκύσει νέα likes.

Το να αυξήσετε τα likes της σελίδας σας παίρνει χρόνο και δε θα γίνει μέσα σε μία ημέρα. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο και να δοκιμάσετε πράγματα ώστε να δείτε τι αποδίδει καλύτερα για εσάς.

Eάν επιθυμείτε την χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής θα περιλαμβάνει μόνο το Facebook ή και τα υπόλοιπα γνωστά Social Media, μπορείτε να ζητήσετε μια προσφορά ώστε να δούμε τι είναι καλύτερο για τη δική σας επιχείρηση.

Δείτε και τον επίσημο οδηγό του Facebook για επιχειρήσεις.

close button
slider-img