Παλαιότερα οι μεγάλες ιστοσελίδες είχαν πάντα μια σελίδα με το όνομα “Sitemap”. Σε αυτή τη σελίδα συνήθως ενσωμάτωναν μια λίστα με link προς όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας τους. Ακόμη και σήμερα πολλά site έχουν HTML sitemaps. Με τη διάδοση του ίντερνετ και την καθιέρωση των δυναμικών ιστοσελίδων όπως τα blogs, cms κλπ. τα sitemaps έχουν εξελιχθεί γιατί είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργούνται λίστες με το “χέρι” σε html.

Σήμερα τα sitemaps είναι XML αρχεία (αντί για HTML) και έχουν στόχο τις μηχανές αναζήτησης και όχι τους επισκέπτες της ιστοσελίδας (δείτε στο αγγλικό wikipedia για τα xml sitemap). Πολλοί αρχάριοι στο χώρο του ίντερνετ έχουν απορίες όπως: Τι είναι το sitemap; Χρειάζονται όλες οι ιστοσελίδες sitemap;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι το XML Sitemap, γιατί είναι απαραίτητο για το SEO της ιστοσελίδας σας και πως θα το προσθέσετε στο Google.

Τι είναι το XML Sitemap;

Το XML Sitemap, ή αλλιώς ο χάρτης ιστοτόπου, είναι ένα αρχείο σε μορφή XML που λειτουργεί σαν ένας οδηγός για τις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google. Σκεφτείτε το σαν έναν χάρτη που όλες τις σελίδες του site σας (εκτός από αυτές που τις έχετε αποκλείσει από το sitemap).

Πώς λειτουργεί;

Το XML Sitemap περιέχει μια λίστα με όλες τις σημαντικές σελίδες του site σας (URLs), μαζί με πρόσθετες πληροφορίες που βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό σας:

  • Πότε τροποποιήθηκε τελευταία φορά η σελίδα: Αυτό βοηθά τη Google να γνωρίζει ποιες σελίδες πρέπει να ελέγξει για νέο περιεχόμενο.
  • Πόσο συχνά ενημερώνεται η σελίδα: Οι σελίδες που ενημερώνονται συχνά (π.χ., ένα blog ή τα προϊόντα σε ένα e-shop) μπορεί να ελέγχονται πιο συχνά από τη Google.
  • Πόσο σημαντική είναι η σελίδα: Μπορείτε να υποδείξετε ποιες σελίδες είναι πιο σημαντικές για τονsite σας, ώστε η Google να τις δώσει προτεραιότητα.

Γιατί το χρειάζεστε;

Αν και τα XML Sitemaps δεν εγγυώνται υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο SEO. Βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να:

  • Εντοπίσουν όλες τις σελίδες στο site σας: Αυτό είναι απαραίτητο για μεγάλα sites ή e-shops με πολλά posts, προϊόντα, κατηγορίες κλπ.
  • Κάνουν index τις σελίδες σας πιο γρήγορα: Έτσι, το νέο σας περιεχόμενο θα εμφανίζεται πιο γρήγορα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  • Κατανοήσουν τη δομή του site: Αυτό μπορεί να βελτιώσει την συνολική απόδοση του site σας στις μηχανές αναζήτησης.

Με λίγα λόγια, ένα XML Sitemap είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η Google γνωρίζει και κατανοεί όλες τις σημαντικές σελίδες που υπάρχουν στο site σας.

Σημείωση: Ενώ το XML Sitemap είναι ένα σημαντικό εργαλείο SEO, δεν επηρεάζει άμεσα τη θέση σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αντίθετα, βελτιώνει την ορατότητας του site σας, διασφαλίζοντας ότι όλες οι σελίδες σας είναι κοινοποιούνται στις μηχανές αναζήτησης και μπορούν να εμφανιστούν στα αποτελέσματα τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση XML Sitemaps μπορεί να βελτιώσει έως και 90% την ταχύτητα με την οποία οι μηχανές αναζήτησης βρίσκουν και εμφανίζουν τις νέες σελίδες σας στα αποτελέσματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πώς να δημιουργήσετε ένα XML Sitemap στο WordPress;

Η δημιουργία ενός XML Sitemap στο WordPress είναι ευκολότερη από όσο φαντάζεστε, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα από τα δημοφιλή SEO plugins. Αυτά τα plugins αυτοματοποιούν τη διαδικασία, εξοικονομώντας σας χρόνο και κόπο.

Τα περισσότερα SEO plugins για WordPress, όπως τα All in One SEO (AIOSEO), Yoast SEO, The SEO Framework και Rank Math, προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας και διαχείρισης των XML Sitemaps. Ακολουθήστε τα παρακάτω γενικά βήματα:

  1. AIO SEO: Στο μενού All in One SEO -> Sitemaps θα βρείτε όλες τις επιλογές που προσφέρει το plugin (αναλυτικές οδηγίες εδώ)
  2. Yoast SEO: Στο μενού Yoast SEO -> Settings -> Επιλέγετε την καρτέλα XML Sitemaps (αναλυτικές οδηγίες εδώ)
  3. The SEO Framework: Στο μενού SEO -> θα βρείτε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στο section Sitemap Settings (αναλυτικές οδηγίες εδώ)
  4. Rank Math: Στο μενού Rank Math ->Sitemap Settings (αναλυτικές οδηγίες εδώ)

Πως προσθέτουμε ένα xml sitemap στο Google;

Αφού έχετε δημιουργήσει τον λογαριασμό σας στην Google Search Console (GSC) και έχετε επαληθεύσει την ιδιοκτησία του ιστότοπού σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να υποβάλετε το XML Sitemap σας

Μπείτε στο μενού Indexing -> Sitemaps

Συμπληρώστε το url του sitemap (θα το βρείτε στις ρυθμίσεις του SEO Plugin που χρησιμοποιείτε) και πατήστε Submit. Το url συνήθως είναι της μορφής:

https://domain.gr/sitemap.xml

Μόλις η Google ολοκληρώσει την καταχώρηση του sitemap σας θα πρέπει να δείτε το “Success”

Η Google από εδώ και πέρα θα διαβάζει ανά τακτά διαστήματα τα περιεχόμενα του sitemap και θα ενημερώνει τις καταχωρήσεις της. Σε περίπτωση που κάνετε μαζικές αλλαγές και θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία, μπορείτε να ζητήσετε και χειροκίνητη ενημέρωση.

Βέλτιστες πρακτικές για XML sitemap του site σας

Το SEO plugin που χρησιμοποιείτε θα κάνει όλη τη δουλειά, δηλαδή τη δημιουργία του sitemap! Εσείς πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που περιέχονται είναι σωστές και να κάνετε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις

Περιεχόμενο sitemap:

  • Πρέπει να υπάρχουν μόνο σελίδες που θέλετε να γίνουν index από την Google. Μη συμπεριλάβετε σελίδες όπως η σελίδα ολοκλήρωσης παραγγελίας ή άλλες σελίδες όπως “Ο λογαριασμός μου” κλπ.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι σελίδες που υπάρχουν στο sitemap είναι προσβάσιμες και δίνουν HTTP status 200, αφαιρέστε όσες έχουν redirects (301 status) ή δεν υπάρχουν (404 status)
  • Βεβαιωθείτε ότι τα urls στο sitemap έχουν πλήρη μορφή (https://domain.gr/xxxxx). Τα urls θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πρωτόκολλο (httpps://), το domain (domain.gr) και τη διαδρομή (path).
  • Εάν έχετε πολλές σελίδες με το ίδιο canonical url τότε συμπεριλάβετε μόνο αυτή που το url της συμφωνεί με το canonical.

Τεχνικές πληροφορίες:

  • Κωδικοποίηση UTF-8: Βεβαιωθείτε ότι το Sitemap σας είναι κωδικοποιημένο σε UTF-8
  • Μέγεθος αρχείου: Κρατήστε το μέγεθος του Sitemap σας κάτω από 50MB ή 50.000 URLs. Εάν υπερβείτε αυτό το όριο, δημιουργήστε πολλαπλά Sitemaps και χρησιμοποιήστε ένα Sitemap Index File.
  • Σύνδεσμος στο robots.txt: Προσθέστε έναν σύνδεσμο προς το Sitemap σας στο αρχείο robots.txt

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το XML-Sitemaps.com που είναι ένας online XML Sitemap Validator για να βεβαιωθείτε ότι το Sitemap σας είναι έγκυρο και δεν περιέχει σφάλματα.

Επικοινωνία

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το Sitemap ή το Google Search Console;
close button
slider-img