Η υπηρεσία analytics της Google είναι η πιο διαδεδομένη υπηρεσία ανάλυσης της κίνησης στην ιστοσελίδα σας. Σε συνδυασμό με την Google Webmaster Tools είναι ίσως τα δύο πιο απαραίτητα εργαλεία για κάθε ιδιοκτήτη ιστοσελίδων.

Μέσω του google analytics μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τους επισκέπτες στην ιστοσελίδας σας. Εκτός από τον απόλυτο αριθμό επισκέψεων όμως, το google analytics δίνει πολύ πιο χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι πηγές επισκεψιμότητας, οι λέξεις κλειδιά που οδήγησαν τους χρήστες των μηχανών αναζήτησης στην σελίδα σας, δημοφιλείς σελίδες του site σας, σελίδες εξόδου και εισόδου καθώς και εκατοντάδες άλλα στοιχεία που η σωστή ερμηνεία και παρακολούθηση τους μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να χαράξετε την σωστή στρατηγική για την ιστοσελίδα σας.

 

Εγκατάσταση του Google Analytics

Η εγκατάσταση του google analytics στην ιστοσελίδα σας είναι μια πολύ εύκολη και απλή διαδικασία. Για όλες σχεδόν τις πλατφόρμες CMS και bloging υπάρχουν έτοιμα plugins που μπορείτε απλά και εύκολα να συνδέσετε την ιστοσελίδα σας με τον λογαριασμό σας στο google analytics. Ας δούμε όμως όλα τα βήματα ένα προς ένα.

Προσθήκη της ιστοσελίδας σας στο Google Analytics

Αφού κάνετε είσοδο με τον google λογαριασμό σας στο http://google.com/analytics και μπείτε στο account σας θα πρέπει πρώτα να προσθέσετε την ιστοσελίδα σας σε αυτόν τον λογαριασμό analytics.

Πατάτε στο κουμπάκι + Προσθήκη νέου προφίλ και στην συνέχεια θα δείτε μια φόρμα όπως στην παρακάτω εικόνα

Αφού σημπληρώσετε την διεύθυνση της ιστοσελίδας σας και πατήσετε το κουμπί τέλος θα μεταφερθείτε στην σελίδα με τις πληροφορίες κατάστασης παρακολούθησης.

Προσθήκη του κώδικα Google Analytics στην ιστοσελίδα σας

Αντιγράφετε τον κώδικα που σας έδωσε το Google Analytics και τώρα θα χρειαστεί να τον προσθέσετε στην σελίδα σας. Προσοχή ο κώδικας θα πρέπει να είναι εμφανής σε όλες τις σελίδες του site σας! Γιαυτό και κατά συνήθως τον προσθέτουμε μέσα στο head-tag που συνήθως γίνεται include σε όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας μας. Οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τον κώδικα που σας δόθηκε, πατάτε το κουμπί της αποθήκευσης  απλά να περιμένετε λίγη ώρα ώστε να το επιβεβαιώσει η google.

Έλεγχος κατάστασης google analytics

Αν τα κάνατε όλα σωστά μετά από λίγο το analytics θα εμφανίζει της ιστοσελίδα σας μέσα στον λογαριασμό σας. Έτσι θα μπορείτε από εδώ και πέρα να αναλύετε τα στατιστικά επισκεψιμότητας.

Σε μελλοντικό ποστ θα γράψω και έναν οδηγό για τα στατιστικά στοιχεία που μας δίνει το Google Analytics και πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Μιας και η σωστή ερμηνεία της επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ημερήσιων επισκέψεων.

close button
slider-img