Σήμερα θα δούμε τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν αν θέλετε να σκαρφαλώσετε στις αναζητήσεις του Google. Τι είναι αυτό που κάνει τους άλλους να βγαίνουν πρώτοι; Γιατί δεν είστε εσείς πρώτοι; Πως θα βγείτε πρώτοι στο Google; Αν σας βασανίζουν τέτοιους είδους ερωτήματα, ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι ζητάνε οι μηχανές αναζήτησης από εσάς.

Συνοπτικά οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης είναι οι εξής:

  • Λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται στο title tag.
  • Τα anchor text των εισερχόμενων συνδέσμων σας.
  • Ηλικία και παλαιότητα ενός site.
  • Ο συνολικός αριθμός των εσωτερικών συνδέσμων για κάθε σελίδα του site σας.
  • Ο αριθμός των εξωτερικών συνδέσμων που οδηγούν σε κάθε σελίδα σας.
  • Η σχετικότητα των ιστοτόπων που έχουν links προς τις σελίδες σας.
  • Οι λέξεις κλειδιά στο κείμενο.
  • Η ποιότητα των site που έχουν συνδέσμους προς το δικό σας.

Λέξεις κλειδιά στο title tag

Το tag title θεωρείται ο νούμερο ένας παράγοντας που επηρεάζει την κατάταξή μιας σελίδας στα αποτελέσματα της Google. Οι λέξεις που βρίσκονται ανάμεσα στο tag title περιγράφουν το περιεχόμενο της σελίδας (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει) Οι μηχανές αναζήτησης θα εμφανίσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης με μορφή τίτλου για την συγκεκριμένη σελίδα, το κείμενο που εμπεριέχεται μεταξύ του title tag.

Επίσης είναι κοινώς αποδεκτό πως οι μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις λέξεις που εμφανίζονται στην αρχή του title. Για το λόγο αυτό θα πρέπει, όσο αυτό είναι δυνατόν, να τοποθετείτε τις πιο σημαντικές λέξεις κλειδιά στην αρχή του title tag. Φυσικά πάντα θα πρέπει να αποφεύγετε το παραγέμισμα με λέξεις κλειδιά (keyword stuffing)!

Anchor text των εισερχόμενων συνδέσμων

Όταν μια σελίδα περιέχει έναν σύνδεσμο για μια άλλη, το acnhor text που χρησιμοποιείται για αυτόν τον σύνδεσμο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις μηχανές αναζήτησης. Γιαυτό και οι webmasters όταν θέλουν να βάλουν ένα link στην σελίδα τους χρησιμοποιούν anchor text πλούσια σε λέξεις κλειδιά. Έτσι όταν θέλετε να χτίσετε links για την ιστοσελίδα σας, πρέπει να προσπαθείτε να βρείτε τρόπους ώστε αυτό να γίνει με anchor text πλούσια σε keywords.

Ηλικία του site

Αυτό συχνά το αγνοούν πολλοί αρχάριοι στο SEO αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως πρόκειται για έναν αρκετά σημαντικό παράγοντα που θα επηρεάσει την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης. Ο λόγος που η παλαιότητα ενός ιστοτόπου επηρεάζει τις μηχανές αναζήτησης είναι προφανής. Ένα site που λειτουργεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κάνει κάτι καλό για τους χρήστες ώστε να αντέξει και να τους εξυπηρετεί. Αντιθέτως τα spam ή χαμηλής ποιότητας sites δεν αντέχουν στον χρόνο συνήθως.

Αριθμός εσωτερικών links που οδηγούν σε μια σελίδα του site σας (Link popularity)

Οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται στους ιδιοκτήτες μιας ιστοσελίδας για να τους που ποιες από τις σελίδες ολόκληρου του site θεωρούνται σημαντικές και ποιες όχι. Για παράδειγμα όταν χρειάζεται 3 κλικ ένας επισκέπτης για να δει κάποια σελίδα ξεκινώντας από την αρχική σελίδα του site, αυτή δεν θεωρείται τόσο σημαντική.

Αντιθέτως μια σελίδα που είναι προσβάσιμη απευθείας από την αρχική ή βρίσκεται στο navigation menu του site (άρα είναι προσβάσιμη από όλες τις σελίδες) θεωρείται πολύ σημαντικότερη από τις υπόλοιπες. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η πυκνότητα και ο αριθμός των εσωτερικών συνδέσμων προς μία σελίδα είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάταξή της.

Αριθμός εξωτερικών links προς μια σελίδα σας (backlinks)

Όπως και με τους εσωτερικούς συνδέσμους της ιστοσελίδας σας έτσι και οι εξωτερικοί εισερχόμενοι σύνδεσμοι επηρεάζουν την κατάταξή της. Δηλαδή πόσα sites και σελίδες συνδέονται μέσω links με μία συγκεκριμένη σελίδα του ιστοτόπου σας. Επίσης εδώ δε θα πρέπει να αγνοηθεί και ο παράγοντας της σχετικότητας του θέματος. Σύνδεσμοι από sites σχετικά με το θέμα σας έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα.

Σύνδεσμοι από σελίδες σχετικές με το δικό σας θέμα

Όσο περισσότεροι από τους εξωτερικούς συνδέσμους που οδηγούν σε σελίδες σας είναι από ιστοτόπους σχετικούς με το θέμα σας τόσο σημαντικότερο και διάσιμο θεωρείται το site σας για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντα θα πρέπει να προτιμάτε σελίδες που είναι απολύτως σχετικές με το θέμα σας για να δημιουργείτε backlinks.

Λέξεις κλειδιά στο κυρίως θέμα

Όπως είχαμε αναφέρει και παλαιότερα στο άρθρο 10 SEO tips για αρχάριους οι σημαντικές λέξεις κλειδιά θα πρέπει να βρίσκονται και στο κυρίως κείμενο της κάθε σελίδας σας. Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν τις σελίδες σας και εντοπίζουν λέξεις που επαναλαμβάνονται, αυτές τις θεωρούν σημαντικές για την συγκεκριμένη σελίδα. Οπότε καλό είναι πάντα να προσπαθείτε να συμπεριλάβετε λέξεις κλειδιά στα κείμενά σας.

Η ποιότητα των εξωτερικών συνδέσμων προς το site σας

Εκτός από τον αριθμών των backlinks για τον ιστότοπό σας, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και οι ποιότητα των sites που έχουν links προς το δικό σας. Όσο πιο ποιοτικά είναι αυτά τόσο πιο σημαντικά είναι τα λινκς τους προς εσάς. Πάντα θα πρέπει να αποφεύγετε spam sites και να επιλέγετε τα κορυφαία στο θέμα σας sites για να δημιουργείτε backlinks για τι σελίδες σας.

close button
slider-img