Πιθανότατα υπάρχει τουλάχιστον ένα blog για κάθε πράγμα που θα μπορούσε να απασχολεί κάποιον. Το Ίντερνετ προσφέρει την δυνατότητα ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει μια δική του ιστοσελίδα. Η κατασκευή ιστοσελίδων έχει στις μέρες μας αρκετά χαμηλό κόστος. Μέσω ενός blog είναι ο ιδανικός τρόπος για να μοιραστούν πληροφορίες και γνώσεις στον κόσμο του διαδικτύου.

Παρόλα αυτά, η δημιουργία ενός πετυχημένου blog δεν είναι απλή διαδικασία. Λόγω του μεγάλου αριθμού blogs που υπάρχουν, δεν είναι καθόλου εύκολο να προσελκύσετε την επιθυμητή κίνηση ακόμη και αν το περιεχόμενό σας είναι κατά πολύ καλύτερο από τα υπόλοιπα. Ενώ λοιπόν μπορεί να γνωρίζετε το αντικείμενο για το οποίο “μπλογκάρετε” τέλεια, υπάρχουν πολλά πράγματα για το blogging που πιθανόν δε τα γνωρίζετε!

Βελτιστοποιείστε τις επικεφαλίδες και το περιεχόμενο των άρθρων σας

Τα blogs μπορούν να γίνουν γνωστά πολύ γρήγορα και να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες κάνοντας γνωστό εσάς ή το όνομα της επιχείρησης που προωθείτε (αν φυσικά πρόκειται για blog κάποιας επιχείρησης). Τα blog έχουν την μοναδική ικανότητα να κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Με δεδομένο πως τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι βασισμένα σε λέξεις κλειδιά που ψάξουν οι χρήστες, θα πρέπει κι εσείς να προσαρμόσετε τα άρθρα και τις επικεφαλίδες του blog σας σε αυτές τις λέξεις κλειδιά. Αυτό θα βοηθήσει κατά πολύ το SEO του blog σας (μη ξεχνάτε και τα 10 SEO tips για αρχάριους). Ένας τρόπος για να επιτύχετε αυτό είναι να συμπεριλάβετε στους τίτλους των άρθρων σας φράσεις όπως “Tips”, “Πως να…”, “Ιδέες για…”, “Οδηγίες για..” και άλλα πολλά.

Internal Linking στο Blog σας

Η εσωτερική διασύνδεση των άρθρων σας είναι απαραίτητη! Για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτον βοηθάτε τους χρήστες να βρουν πληροφορίες και για κάποιο άλλο θέμα που έχετε γράψει. Κατά δεύτερον, το internal linking θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό για το onsite SEO του blog σας. Δώστε βαρύτητα σε συγκεκριμένα άρθρα πάνω σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά χρησιμοποιώντας σωστά anchor text.

Να σημειώσω πως τα internal links είναι οι σύνδεσμοι της ιστοσελίδας σας προς αυτή ενώ τα backlinks είναι σύνδεσμοι άλλων ιστοτόπων προς την ιστοσελίδας σας (υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χτίσετε backlinks για το blog σας).

Σκεφτείτε πως δημιουργώντας links για σχετικά άρθρα του blog σας, ενθαρρύνετε τους χρήστες να εξερευνήσουν την ιστοσελίδα σας ακόμη περισσότερο!

Δεν είναι όλα τα σχόλια χρήσιμα

Για κάποιον που μόλις δημιούργησε ένα blog ή το blog του δε λαμβάνει μεγάλη κίνηση μπορεί ο σχολιασμός σε κάποιο άρθρο του να είναι κάτι που τον χαροποιεί.

Μερικά σχόλια είναι όμορφα και χρήσιμα και ο σχολιασμός ενός άρθρου σημαίνει συνήθως πως οι χρήστες βρήκαν χρήσιμο το συγκεκριμένο άρθρο και θέλησαν να το σχολιάσουν.

Κάποιες άλλες φορές όμως τα σχόλια δεν είναι και τόσο χρήσιμα. Μερικές φορές είναι παντελώς άσχετα με το θέμα που πραγματεύεται το άρθρο ή είναι γενικά και αόριστα (προϊόν spam προφανώς). Να θυμάστε πως οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν και το κείμενο των σχολίων μιας και αυτά αποτελούν μέρος της συνολικής σελίδας.

Όπως καταλάβατε τα σχόλια επηρεάζουν το SEO του blog σας!

Canonical URLs στο Blog σας

Η δομή των url του blog σας είναι πάρα πολύ σημαντική.

Πρώτα απ’ όλα, τα url σας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους τίτλους της κάθε σελίδας σας και να περιέχουν την σημαντικότερη λέξη κλειδί αυτής της σελίδας. Έτσι οι μηχανές αναζήτησης θα δουν ακόμη μια τις λέξεις κλειδιά στην σελίδα σας και αυτό σίγουρα είναι ένα συν για εσάς.

Επίσης, ένα url που περιέχει πληροφορίες για το θέμα της σελίδας είναι πολύ πιο εύκολο να απομνημονευτεί από τους χρήστες και αυτό μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε αργότερα που θα χρειαστεί να αλληλεπιδράτε μεταξύ τους.

Τα άρθρα του Blog σας χρειάζονται προώθηση

Εάν νομίζετε πως δημιουργώντας απλά το blog και δημοσιεύσετε άρθρα και έτσι μόνο θα προσελκύσετε επισκέπτες, θα πρέπει να επανεξετάσετε τις απόψεις σας.

Οι επισκέπτες δε πρόκειται να έρθουν σε εσάς από μόνοι τους, πολλές φορές χρειάζεται να πάτε πρώτε εσείς σε εκείνους (τουλάχιστον στην αρχή).

Εκμεταλλευτείτε τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσετε τα άρθρα σας. Στην στρατηγική προώθησης δε θα πρέπει να λείπουν τα 3 μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα: Facebook, Twitter και Google Plus.

Η προώθηση της ιστοσελίδας σας είναι σημαντική και μπορεί να φέρει εκπληκτικά και γρήγορα αποτελέσματα αν γίνει σωστά και προσεκτικά. Μη την αμελήσετε γιατί αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να το κάνετε και όσο αργότερα γίνει αυτό τόσο πιο πολύ δουλεία θα χρειαστεί.

close button
slider-img