Ξεκινώντας SEO από την κατασκευή της ιστοσελίδας

Το SEO θα πρέπει να έχετε αρχίσει να το σκέφτεστε πριν ξεκινήσετε την κατασκευή της ιστοσελίδας για την επιχείρηση σας ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε κάνει ήδη τις σωστές κινήσεις που θα αποφέρουν την επιτυχία. Ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μέσω του ίντερνετ, κάνοντας έναν σωστό SEO προγραμματισμό και αποφεύγοντας συχνά λάθη που γίνονται από πολλούς λόγω άγνοιας, μπορούν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο (και επισκέπτες) από τις πρώτες μέρες που θα βρίσκεται online η ιστοσελίδα τους!

Αγοράστε χώρο φιλοξενίας

Φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποια υπηρεσία δωρεάν φιλοξενίας ιστοσελίδων. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που προσφέρουν φτηνή φιλοξενία για ιστοσελίδες σε προσιτές τιμές. Προτιμήστε κάποια εταιρεία που να έχει τους servers της στην Ευρώπη και να φιλοξενεί λίγες ιστοσελίδες στον κάθε server της (το πολύ 1000 ιστοσελίδες).

Κατά την επιλογή της εταιρείας για φιλοξενία ιστοσελίδων μην κάνετε επιλογή με μόνο κριτήριο την τιμή του πακέτου φιλοξενίας, δώστε σημασία στην τεχνική υποστήριξη, αν διαχειρίζονται οι ίδιοι τον server (αποφύγετε τους resellers!) και ρωτήστε τους που βρίσκονται οι servers και πόσες ιστοσελίδες φιλοξενούνται σε αυτούς.

Αγοράστε ένα domain για αρκετά χρόνια

Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε δωρεάν domains (ή subdomains). Η τιμή των domain έχει μειωθεί αρκετά (περίπου 25 ευρώ / 2 χρόνια για τα .gr domains) και σίγουρα δε θα θέλατε να ρισκάρετε να κλείσει η εταιρεία που σας παρέχει δωρεάν domains! Επίσης προτιμάτε πάντα level 1 domains όπως .gr (για ελληνικά sites), .com – .net – .org. Σημειώστε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά, από SEO άποψη, μεταξύ ενός .gr domain και .com .net .org.

Να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή του κατάλληλου domain γιατί οι αλλαγές domain στο μέλλον έχουν σοβαρές SEO επιπτώσεις. Επίσης να ζητάτε πάντα τα domains να καταχωρούνται στο όνομα σας!

Χρησιμοποιείτε e-mail διευθύνσεις με το δικό σας domain

Η εταιρεία που θα σας φιλοξενήσει την ιστοσελίδα θα σας παρέχει και κάποιο αριθμό διευθύνσεων e-mail (ακόμη ένα κριτήριο που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην επιλογή της κατάλληλης εταιρείας hosting). Πάντα πρέπει να χρησιμοποιείτε e-mails με το domain σας. Μια διεύθυνση e-mail sales@myshop.gr δείχνει πιο επαγγελματική από την αντίστοιχη myshop@gmail.com

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην Αρχική Σελίδα

Η Αρχική Σελίδα (Homepage) του site σας είναι η πρώτη εντύπωση για τον χρήστη. Πρέπει να είναι απλή, με ένα όμορφο συνδυασμό γραφικών και χρωμάτων αλλά παράλληλα χωρίς πολλά βαριά και άχρηστα γραφικά που θα την κάνουν πολύ αργή κατά την φόρτωσή της! Στην αρχική σας σελίδα θα πρέπει να περιλαμβάνετε σωστά τις λέξεις κλειδιά, και να παρέχετε όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τον χρήστη.

Μην παραγεμίζετε την Αρχική Σελίδα, αυτό που θέλετε είναι ο χρήστης να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα σας και όχι να βλέπει μια παραγεμισμένη σελίδα που καθιστά δύσκολη την περιήγηση.

Διαδώστε και κατοχυρώστε  την επωνυμία της επιχείρησης σας στο διαδίκτυο

Επιλέξτε μια επωνυμία απλή που να μπορεί να απομνημονευτεί εύκολα. Στην συνέχεια κατοχυρώστε αυτό το όνομα σε όλες τις μεγάλες ιστοσελίδες web 2.0 και τα κοινωνικά δίκτυα. Δε θα θέλατε σε καμία περίπτωση κάποιος στο μέλλον να σας “κλέψει” το όνομα της επιχείρησης σας.

Σελίδα πληροφοριών (About Page)

Δημιουργείστε μια σελίδα που θα περιγράφει ποιοι είστε και τι προσφέρετε. Σε αυτή την σελίδα συμπεριλάβετε μια σύντομη παρουσίαση της εταιρίας σας, τους σκοπούς και τις υπηρεσίας σας. Επίσης καλό είναι να δώστε και στοιχεία όπως η ημερομηνία ίδρυσης της επιχείρησης σας, που βρίσκεται η έδρα της, σε τι κοινό απευθύνεται κλπ.

Σελίδες με προϊόντα ή τιμοκατάλογος υπηρεσιών

Σε περίπτωση που πουλάτε πολλά προϊόντα φροντίστε να είναι κατηγοριοποιημένα σωστά. Αν η επιχείρησή σας ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών τότε κάντε μια λίστα με έναν αναλυτικό τιμοκατάλογο. Επίσης πάντα κάθε προϊόν ή υπηρεσία ξεχωριστά θα πρέπει να έχει ξεχωριστή σελίδα με αναλυτικές πληροφορίες.

Σελίδα επικοινωνίας (Contact page)

Δώστε στους επισκέπτες σας την άνεση να μπορούν να επικοινωνούν εύκολα με εσάς. Δημιουργείστε μια σελίδα επικοινωνίας στην οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε τουλάχιστον τους εξής τρόπους επικοινωνίας:

  • Μέσω e-mail
  • Μέσω τηλεφώνου
  • Μέσω φόρμας επικοινωνίας

Πολιτική προστασίας δεδομένων και Όροι χρήσης ιστοσελίδας

Δύο απαραίτητες σελίδες για κάθε site. Θα πρέπει να ενημερώνετε τους χρήστες τι δεδομένα καταγράφει η σελίδα κατά την επίσκεψη τους και κάτω από ποιους όρους γίνεται η περιήγηση σε αυτή. Στις σελίδες Privacy Policy και Terms of Use το Google δίνει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα το απαιτεί από τους webmasters σε περίπτωση που χρησιμοποιούν διαφημίσεις.

Σελίδα προσφορών

Πάντα θα πρέπει να έχετε κάποια τρέχουσα προσφορά που να προσελκύει τους χρήστες! Οπότε καλό είναι εκτός από το να  συμπεριλάβετε στην αρχική σας σελίδα τις όποιες προσφορές, να έχετε και μια ξεχωριστή σελίδα για αυτές. Η σελίδα θα αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις λέξεις κλειδιά keyword προσφορές ή keyword προσφορά. Οι χρήστες πάντα ψάχνουν στο ίντερνετ για προσφορές σε προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Όπως καταλάβατε το πρώτο βήμα για το SEO της ιστοσελίδας σας μπορεί να γίνει από εσάς οργανώνοντας την σωστά και χτίζοντας τα θεμέλια για μια σωστή προώθηση. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις βασικές SEO προσθήκες θα γλυτώσετε πολύτιμο χρόνο και χρήμα όταν μελλοντικά αποφασίσετε να τρέξετε μια SEO καμπάνια για την επιχείρηση σας.

close button
slider-img